Google+ boş mideye iki duble viski: Soilwork-Figure Number Five Albüm Kritiği

20 Kasım 2008 Perşembe

Soilwork-Figure Number Five Albüm Kritiği


Soilwork'le tanışmam aslında çok uzun bir süre önce olmamıştı. 2006 sonbaharında konser verecekti grup ve benim grupla uzaktan yakından alakam yoktu. Daha sonra dinlememi tavsiye etmişlerdi ve ben yine arkadaşları pek sallamamıştım. Grup Türkiye'ye konserini "terör olaylarını" bahane ederek iptal etmişti ki ben o sırada da Soilwork dinlemiyordum, sadece yaptıklarını ayıp olarak nitelendirip geçmiştim.
Ama bir gün, ilginç bir şey oldu. Vadide klasik bir geceydi, nereden geçtiyse grubun şarkıları bilgisayarımdaydı (ciddi kimden aldığımı bile hatırlamıyorum) ve winamp'ta sırayla dizili olan mp3ler arasından bir anda, Departure Plan çalmaya başladı ve şarkı bittiğinde hemen ekrandaki herşeyi kapatıp şarkının kime ait olduğuna baktım.
Soilwork'le tanışmam bu şekilde olmuştu aslen. Tamamen tesadüf... İşin hikaye kısmını bir yana bırakırsak Soilwork, Melodik Death Metal yapıyor olsa da aslında At The Gates'in açtığı kapıdan geçmeyerek kendi yolunu çizen bir grup ki bu da grubu bence özgün yapmaya yeterli. Ancak kendi yolunun şimdiki metalcore gruplarıyla ve In Flames'in Clayman albümünden sonraki haliyle kesişmesi biraz gruba karşı biraz da olsa antipati duymasına sebep olabilir bazı dinleyicilerin.
Albüm hazmı zor bir albüm olmamış. Yani şarkıları ezberleyip, metroda mırıldanmak çok zamanımı almadı. Çok zor, teknik parçalar da yok aslında, ama insanı çeken bir şeylerin var olduğuna kanaat getirdim. Fakat bunun ne olduğunu hala çözebilmiş değilim.

Rejection Role ile başlıyor albüm. Özellikle şarkının nakaratı çok hoş. Nakarattan önceki bölümlerde Björn Speed Strid'in tükürükler saçarak söylediği bölümler de şarkıya sertlik katmayı başarmış. Industrial Metal seven arkadaşların dikkatini çekecek klavye partisyonları da tam yerine oturtulmuş bence. Solodaki sadelik ve kendini ön plana çıkarmak konusunda olmayan çaba şarkıyı benim için albümün favorilerinden yapıyor.

Mindmaker albümdeki sevdiğim şarkılardan. Bir davul atak örneklmesiyle başlıyor şarkı ve güzel gitar riffleriyle devam ediyor. Zaten vokalin sesine hayran kalmamak elimde değil, nakaratıyla da tabiri caizse eriten bir şarkı. Lirikleri de nakarat kadar insanı etkiliyor.

Downfall, klavyenin iskeleti oluşturduğunu düşündüğüm şarkılardan. Sanki gitarlar klavye üstüne yazılmış gibi. Şarkıda nakarat öncesi hardcore etkili vokaller de cuk oturmuş şarkıya. Ortada giren sert riffle beraber sanki sıradaki şarkı çalmaya başlamış gibi hissediyor insan ama soloyla beraber şarkıyı eski havasına çok güzel bağlamış grup. 10 üzerinden 7 alır rahatlıkla...

Cranking The Sirens sonradan keşfettiğim bir şarkı. Keşfettiğime sevinmedim de değil hani. Çok sarmadı beni, ama dinledikçe bağlanıyor insan şarkıya. Başka diyarlara alıp götürmüyor insanı ama "şirin" bir şarkı... Diğer şarkılarda olduğu gibi bunda da vokalin nakaratta kadife sesiyle söylemesi çok hoş olmuş.

Departure Plan, albümün en ağır parçası. Aynı zamanda Industrial Metal'e en yakın parçası... Liriklerinde her insan farklı birşeyler bulabilir. Ancak ben yeni yetme emolar ve yeni yetme gotiklere taş attığını düşünüyorum. Özellikle de "you'll never ever hurt yourself again" kısmı bu konudaki hipotezimi doğruluyor... İnsanı ayakta durmaya, zorluklarla savaşmaya iten bir şarkı...

Distortion Sleep, hoş bir parça olmuş. Kış günlerinde dinlenebilite katsayısı daha da yükseliyor. Nakaratta bu sefer -kendilerine göre- farklı bir şey denemiş grup. Sürekli olarak o kadife sesiyle söylemeye devam etmiyor nakaratı "Speed". "One will stand and another will fall down!" derken brutal vokale geçiş çok sağlam olmuş. Aynı zamanda lirikler bakımından -şahsi görüşümdür- en felsefi yönünü bu şarkıda sergilemiş grup.

Figure Number Five tam arşivlik bir albüm, sadece melodic death metal dinleyenler bir baksın diyemem bu yüzden. Prodüksiyon ve plak şirketi zaten çok sağlam. Nuclear Blast etiketiyle 2003te bir kilometre taşı çıkmış zamanında, ve bu kilometre taşını da dinlemek farz görünüyor...

NOT: Albümde iki tane misafir sanatçı var. Birincisi Figure Number Five şarkısında back-vocale yapan, Hatelight ve The Defaced gruplarından Jens Broman, ikincisi ise Brickwalker'da tef çalan, Fenerbahçe'nin transfer edeceği oyuncuları çağrıştıran ismiyle Richard Larsson...

Playlist:
1. Rejection Role
2. Overload
3. Figure Number Five
4. Strangler
5. Light The Torch
6. Departure Plan
7. Cranking The Sirens
8. Brickwalker
9. The Mindmaker
10. Distortion Sleep
11. Downfall 24

Kadro:
- Björn "Speed" Strid - Vocals
- Peter Wichers - Lead Guitars
- Ola Frenning - Lead Guitars
- Ola Flink - Bass Guitar
- Sven Karlsson - Keyboards
- Henry Ranta - Drums

Hiç yorum yok: