Google+ boş mideye iki duble viski: Cavalera Conspiracy-Inflikted Albüm Kritiği

20 Kasım 2008 Perşembe

Cavalera Conspiracy-Inflikted Albüm Kritiği


Sepultura, Arise olsun, Chaos A.D. olsun, Beneath The Remains olsun, bir çok başyapıt niteliğinde albüm bırakmıştı metal müzik piyasasına. Aynı zamanda Brezilya'lı bir çok grubun da önünü açmıştı hani. Zira Sepultura, -bana göre en büyük patlaması- olan Chaos A.D.'ye kadardı. Çünkü Chaos A.D. eski-kafa death metal ile Brezilya'nın etnik müziğini güzel bir şekilde sentezleyen bir albümdü. Daha sonra Roots ile beraber şarkılar, yerini türkülere bırakmıştı, lakin ben Roots'u keşfedince bile bırakamadım Sepultura dinlemeyi… Neden mi? İnsan idolüyle özdeşleşince onu dinlemekten de vazgeçemiyor. Ha, Max Cavalera'nın da karı(gerçek anlamıyla)  davasına grubu terk etmesiyle, ben de çoğu Sepultura dinleyicisi gibi, Soulfly'ı çılgınlıkla beklemiş, ilk albümden itibaren de takip etmeye başlamıştım. Soulfly yükselişine devam ederken bir yandan da Igor Cavalera, Sepultura'ya Max'siz devam etmeye çalışıyordu. Ancak Sepultura, Max'in ayrılmasıyla beraber tam bir çöküş dönemine girmişti. Max ise gruptan ayrılırken, belki bugün çoğumuzun aklına gelmeyen bir cümle kullanmıştı: “Bir gün Igor ile yollarımız yeniden kesişecek…”

 

Ve olaylar gelişti… Yıllar sonra Cavalera biraderler kafakafaya verdi. Cavalera Conspiracy'yi kurdu ve şu an playlistimde sık sık dönen, adeta loop'a bağlamama sebep olan bir albüm çıktı piyasaya. Albümün kimyasını tek bir şekilde açıklayabiliyorum, Soulfly'ın Dark Ages(2005)’ı ile Sepultura’nın Chaos A.D.'(1993)sinin güzelce karılması sonucu oluşmuş, beton gibi bir albüm. Lirikler ise dünyanın en az adil ülkelerinden biri olan -hoş, hangi ülke adalet dağıtıyor tartışılır- Brezilya üstüne. Daha doğrusu Sepultura ve Soulfly'daki politik tavır, Cavalera Conspiracy'de de devam ediyor.

 

Gelelim albümün dikkat çeken parçalarına…

Inflikted, girişiyle bana Babylon(Soulfly)'u hatırlattı. Max’in güzel vokalini tekrar duymak kulağımızın pasını siliyor ve albümle ilgili güzel ipuçları veriyor. Albümde gitarı eline alan Marc Rizzo ağabeyimiz, çakmış döşemiş soloları. Soulfly'da da güzel işler çıkaran Rizzo'nun kariyeri boyunca attığı en güzel sololardan bir tanesi şahsi kanaatimce.

 

Albümün 4. şarkısı Dark Ark, etnik bir davul partisyonu ile başlıyor. Igor'un davulda olduğunu, twinlerin sert yapısından çözebiliyoruz.  Hani Soulfly da güzel gruptu bana göre, lakin Iggor'un eksikliği buram buram hissediliyordu. (Bu cümleyi tüm albüm için kullanıyorum) Metronomu arada bir değişen hoş bir parça. Şarkı, başta duyduğumuz etnik davul ritmi ve Rizzo'nun yazdığı duygulu ve –bana göre- session soloyla bitiyor..

 

Hearts of Darkness, albümde dikkatimi çeken bir diğer parça. Yaklaşık dört buçuk dakikalık şarkıda da güzel güzel öten gitarla beraber Max'in kesik ve sert vokalleri göz dolduruyor, pardon, kulak dolduruyor.

 

Inflikted, Max fanları için 24 Mart 2008'de raflarda yerini aldı. Kayıtlar 2007 yazında Los Angeles'taki Undercity Studios'ta, zamanında Soulfly ve Machine Head'de çalmış olan Logan Mader ile beraber yapıldı. Albümün misafir sanatçıları arasında Pantera ve Down'dan tanıdığımız Rex Brown ile Max Cavalera'nın üvey evladı Ritchie Cavalera bulunuyor. Boşuna demedik, aile içi albüm diye. Albümün ilk single'ı Sanctuary'nin sansürlenmiş videosunu buradan

izleyebilirsiniz. Sansürlenmemiş hali ise grubun resmi internet sitesinde bulunmakta.

 

Playlist:

1.         "Inflikted" - 4:32

2.         "Sanctuary" - 3:23

3.         "Terrorize" - 3:37

4.         "Dark Ark" - 4:54

5.         "Ultra-Violent" - 3:47

6.         "Hex" - 2:37

7.         "The Doom of All Fires" - 2:12

8.         "Bloodbrawl" - 5:41

9.         "Nevertrust" - 2:23

10.       "Hearts of Darkness" - 4:29

11.       "Must Kill" - 5:56

 

Kadro:

Max Cavalera – Vokaller ve gitar

Marc Rizzo - Gitar

Joe Duplantier – Bas gitar

Igor Cavalera - Davul

 

Grubun resmi internet sitesi

Hiç yorum yok: