Google+ boş mideye iki duble viski: "But remember, respect is everything."

21 Mayıs 2012 Pazartesi

"But remember, respect is everything."

Bu sözler, GTA 2'de; yeni oyuna başladığınız an kulaklarınızda çınlardı.
Saygı.. Nedir saygı? Veya önemi ne denli büyüktür? Misal, Behzat Ç.'deki Ercüment Çözer gibi insan doğrar mısınız size saygı göstermediği için?
Veya mahalledeki veletlerin size "Abi" "Abla" dememesi umrunuzda değil midir?

Bugünkü muhabbet de bunun üzerine...
Soru bir... Aile büyüklerinize neden saygı duyuyorsunuz?
Sadece sizden büyük oldukları için mi? Eğer öyleyse defolun gidin mesela. Onlara saygı duymalısınız, bunun sebebiyse ucundan kıyısından da olsa; sizin gelişiminize -her ne şekilde olursa olsun- katkıda bulundukları içindir. Sağcı, solcu, ülkücü, orta yolcu, Demirel'ci gibi yaftaları bir kenara bırakırsak kocaman adam veya genç kız olmanızda etkileri olmuştur. Özellikle de analarınız ve babalarınız...

Bunu kabullenmek size zarar verecek bir süre, onlardan nefret edeceksiniz kimi zaman üstünüze fazla düştükleri için; kimi zamansa siyasi veya sosyolojik kimliklerini beğenmediğiniz için. Ancak onlara, sadece yaşları dolayısıyla saygı duyacaksanız; kapatın gidin dükkanı.

Geçtik... Hayatınızda kaç kişiye "abi" diyorsunuz? Laf arasında, ismini belirtmeden "abi" demek değil mevzu bahis. Ciddi bazda, "Ahmet Abi", "Mehmet Abi" vs... Neden onlara abi dediğinizi düşündünüz mü? İşyerinizde sizden daha uzun süredir mi varlar? Veya mahallenizde sizden daha mı eskiler? Bu mudur saygınızın tabanı?

Gelelim bu yazıyı yazan, güzel bir mayıs akşamında mayışmış pozisyonda birasını yudumlayan çakma djiniz, yazarınız, öğrenciniz ve benzeri sıfatları sonuna kadar hak eden her şeyinize... Yani size seslenen standarda.

Saygı duymadığım birine kolay kolay "abi" demem,
Saygı duymadığım birinin "elini öpmem",
Saygı duymadığım birini kolay kolay yanaşmam

ve sonuç olarak o standart serzeniş gelir:
"Bana saygı duymalısın! Fikirlerime saygı göstereceksin!"

ve cevap gecikmez;
"Saygı, kazanılır. Sana bir hak olarak verilmez."

Hiç yorum yok: